O zi fără Internet

No-internetE adevărat că datorită dezvoltării tehnologice am început să fim încojurați de internet peste tot, de la un laptop sau telefon, pînă la un ceas sau chiar echipamente medicale implantate direct în corpul nostru. De multe ori auzim în jur prieteni care afirmă că nu ar rezista măcar o zi fără Facebook, darămite fără Internet, încît aproape că a devenit un clișeu. Și eu recunosc că îl folosesc aproape zilnic, însă nu cred că universul meu ar înceta să funcționeze în normele sale stricte și exacte dacă aș rămîne fără el. Cel mai bun exemplu în acest sens sînt chiar anii în care am trăit fără Internet.

Personal însă, o zi fără Internet ar decurge aproape identic cu una normală, găsind cîte un înlocuitor pentru fiecare utilizare a online-ului. Știrile le-aș lua de la televizor, cu prietenii aș comunica prin telefon, documentarea aș face-o la bibliotecă, iar temele care trebuiesc trimise pe mail le pot înmîna personal. Cred că în mintea multor oameni, Internetul nu mai este doar o simplă unealtă, ci a devenit la propriu, o parte din viață. Desigur, e adevărat și că asistăm la o schimbare de paradigmă, însă lipsa Internetului nu ar face altceva decît să îngreuneze comunicarea, asta fiind o problemă doar dacă ne referim la o scară largă. La nivel interpersonal, Internetul are mai mult un rol negativ decît unul pozitiv. Sigur, scurteză timpul de livrare al unui mesaj, însă tocmai de aceea sîntem și tentați ca pe unele dintre ele să le lăsăm pe ultima sută de metri. Mai mult, cu o astfel de unealtă sîntem tentați si să evităm contactul social cu unele pesoane, și să le abordăm doar online.

Lumea și-a pierdut din farmec odată cu apariția Internetului, și, deși imposibil, n-aș vedea ca pe o tragedie dispariția sa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s